Joi, Ianuarie 25, 2007, 07:55 PM 

Argumentare pro versus contra a cinci maxime referitoare la conceptul formarii imaginii individului

Analiza din punct de vedere al comunicarii interpersonale, behaviorismului, interactiunii umane.

~ abordare personala ~


EGOISM

Maxima: “Un egoist este omul care vorbeste atit de mult despre el insusi incit nu mai poti spune nimic despre tine insuti”. (anonim)

PRO

Manipularea conversatiei este un element foarte des intalnit in societatea de azi. Indivizi care in plan psihologic sunt excesiv de preocupati de propria lor persoana nemanifestand interes fata de interlocutor sau de cele spuse de acesta ajung sa fie incapabili sa poarte o conversatie reducandu-se la un monolog. In general, statisticile spun ca acesti indivizi reusesc sa se auto izoleze datorita incapacitatii lor de a isi controla preocuparea devianta de sine si ajung in scurt timp sa fie exclusi din grupuri. In cazul emitatorului egoist, acesta nu asteapta decat un feedback pe care il interpreteaza in directa legatura cu propria persoana de care el este atat de preocupat. In genere, feedbackul nu va aparea dat fiind ca receptorul nu apuca sa emita judecati pentrul simplu fapt ca nu are timp sa isi formuleze autoidentificarea propriei personalitati cu ceea a emitatorului. Dialogul practic nu exista, conform maximei, fiind inhibata de lipsa interventiei receptorului si astfel a feedback-ului.

Receptorul respectiv interlocutorul nu va vorbi despre el ci isi va orienta toata atentia asupra emitatorului egoist, obligat fiind, ajungand in cele din urma la saturatie si la situatia de a refuza statutul de participant pasiv.

CONTRA

Desi elementul egoist submineaza comunicarea, nu putem spune ca lipseste elementul comunicarii ci ca este vorba de un tip de comunicare liniar in care se denatureaza feedback-ul dar in care alte tipuri de comunicare (exemplu: nonverbala) pot avea de castigat. Trebuie tinut minte ca unul dintre principiile comunicarii este cel de a ajuta. Comunicarea si descarcarea psihica verbalizata ajuta la diminuarea unor probleme de natura socio-umana.

FRICA

Maxima: “Nu-ti fie frica de opozitie. Tine minte ca zmeul se ridica impotriva vintului, nu cu vintul.” (Hamilton W. Mabie)

PRO

Frica limiteaza comunicarea in cadrul grupurilor. Acest lucru se aplica atat in cazul emitatorului cat si al receptorului aparand astfel bariere in comunicare. Atat individual cat si la nivel de grup, atat timp cat exista elemente inhibatoare concrete sau e doar vina unei perceptii deviante comunicarea sufera modificari, in timp, imposibil de rezolvat.

Psihologic, individul tinde sa se fereasca de posibilitatea opozitiei, al unui eventual impediment sau obstacol. Dupa cum spune maxima “ zmeul se ridica impotriva vantului” se poate intelege ca uneori partcipantii la comunicare se pot folosi de obstacole transformandu-le in elemente ajutatoare in ciuda atributiei naturale a oricarui obstacol adica acea de a impiedica.

“Opozitia” in comunicarea interpersonala poate fi generata de transmiterea deficitara

a mesajului, devianta canalului de transmitere, receptarea neconcludenta a mesajului sau utilizarea codurilor comunicarii in mod gresit. Cu toate acestea, un individ poate extrage din elementele opozitiei, date pe care sa le transforme in mesaje usor de perceput de catre receptor capatand astfel feedback si rezolvand barierele comunicarii.

CONTRA

Opozitia poate fi o problema de perceptie care sa duca la o comunicare defectuoasa.

BARFA

Maxima: “Fiecaruia ii place sa auda adevarul. In special despre altii.” (anonim)

PRO

Maxima de fata face referire fara dubiu la dorinta participantilor la elementul comunicarii de a se autoidentifica cu altii indivizi din perimetrul lor social. Nevoia de a sti “adevarul” “despre altii” este doar rezultatul variilor nevoi ale psihicului uman: nevoia de siguranta – exemplu: afli “adevarul” despre cine te intereseaza si astfel formulezi distanta sociala, nevia de a interactiona – aflarea de subiecte comune, nevoia de superioritate – aflarea de informatii “jenante” etc. Acestea au fost doar niste exemple extrase din spectrul larg al nevoilor individului care interactioneaza cu semenii lui, cu toate acestea, din punct de vedere al comunicarii interpersonale “barfa” este privita ca un element de coeziune intre interlocutori fiind “curiozitatea primordiala”. “Barfa” nu are o definitie, mai precis nu lucreaza in parametrii concreti. De obicei tine de perceptie, de interpretare. O abordare majoritara ar fi ca barfa este impartasirea unor pareri formulate despre un individ sau grup de indivizi in lipsa prezentei lor.

“Barfa” a constituit unul dintre elementele de inceput a manipularii, mai precis, plasarea de zvon. Prin perspectiva comunicarii interpresonale s-a demonstrat ca subiectele comune sunt o sursa de comunicare excelenta (exemplu: subiectul barfit).


CONTRA

Interlocutorii preocupati excesiv de informatiile despre alti indivizi pot face din elementul “barfa” o bariera a comunicarii din punct de vedere al eticii comunicarii.

CONVERSATIE

Maxima: “O conversatie cu un om intelept valoreaza mai mult decit studierea unor carti deosebite timp de o luna.” (maxima chineza)

PRO

Comunicarea presupune schimb permanent de informatii. Cartile nu pot comunica in schimb individul asigura un respuns indiferent de formularea intrebarii. Cartile ofera date lasand la libera metoda de perceptie a individului lucru care de altfel se intampla si in cazul comunicarii cu un interlocuror cu diferenta ca intr-o carte spectrul formularii perceptiei e mai larg decat in conversatie unde se pot obtine date care sa restranga perimetrul informational coordonand receptorul catre perceptia dorita.

CONTRA

Un emitator poate totodata sa induca propriile perceptii asupra datelor receptorului datorita puterii de influenta a elementului de conversatie mesajula astfel putand fi pus in fata unei dificultati de intelegere reale si concrete.

INVINGATOR

Maxima: “Daca vrei sa-ti invingi o slabiciune nu o hrani.” (William Penn)

PRO

Deseori se intalnesc in comunicarea interpersonala cazuri in care interlocutorii sunt macinati de angoase, nemultumiti la nivel socio-uman sau psihic, cazuri in care comunicarea poate fi serios afectata. Deseori cu ajutorul comunicarii, totusi, aceste probleme pot fi depasite, perceptiile eronate fiind indepartate si “slabiciunile” invinse.

Psihologic, interlocutorii labili emotional simt nevoia puternica de a se autoidentifica cu problemele sau “slabiciunile” expuse in comunicare. Ascultarea activa poate fi foarte benefica in aceste cazuri.


CONTRA

“Slabiciunile” se pot “hrani” “sanatos”. Ca si in cazul organismelor bolnave, o alimentatie defectuoasa poate inrautati starea si odata inlocuita alimentatia cu elemente benefice se poate inbunatatii sau vindeca starea organismului. Privind prin optica comunicarii interpersonale o “slabiciune” a comunicarii se poate “vindeca” prin intermediul unor mesaje “medicament” sau “placebo”, prin canale care vizeze sursa slabiciunii, prin generarea unui feedback corect sau prin coduri care sa se potriveasca scopului comunicarii.Bagari de seama

 1. paracelsus

  As mai adauga o mica maxima:
  E mare lucru sa vrei sa devii renumit doar pentru a iti permite din cand in cand cite un incognito.

  Pro sau contra?
  :D

 2. lachesis

  vrei un post in care sa abordez pro sau constra si maxima ta paracelsus?

 3. paracelsus

  poti si aici direct...nu e problema...eram doar curios...

 4. lachesis

  ok paracelsus...voi aborda maxima ta cat de curandd atat pro cat si contra

 5. yzrbyxwihiv

  la aprobare


Comentariile sunt interzise la blogurile neactualizate mai mult de 90 de zile

lachesisthemeasurer@yahoo.com

Declaratia Universala a Drepturilor Omului (DUDO) in art.19 stipuleaza: orice om are dreptul la libertatea opiniilor si exprimarii. Acest drept include : libertatea de a avea opinii fara imixtiuni din afara, precum si libertatea de a cauta, de a primii si de a raspandi informatii si idei prin orice mijloace si independent de frontierele de stat.

TREI...
Trei, cifra fatidica,

Nu pierde vremea,

Nu se justifica.

Cica sunt de treaba, eu n-as zice:P. Verbul meu: VREAU! Timpul meu:ACUM! Activitatile mele preferate: Fac ce vreau, cand vreau si cum vreau! Cuvantul preferat: NU! Placerea suprema: SA MANIPULEZ! Egoista? - Pana in panzele albe :P Darnica: doar daca bag omu' in suflet. Ce nu impart: ciocolata si cola. Umor: 100% quality: the best of... Fitze: Cand e necesar dar in genere nu! Pitici pe creier: suprafata suprapopulata. Sarita de pe ax: un da convins!!! The best of me? Selfcontrol The worst? I have feelings! Ce imi place: non-culoarea: negru. Ce detest: sa nu fie cineva in stare sa ma minta ca lumea si manelele; ciorile si blondele tute. Cu ce ma laud: cu nimic, sunt o stare de fapt :D Ce ma plictiseste: aproximativ orice. Ce ma scoate din sarite: sa mi se impuna, reprosurile, crizele de muieri isterice, vorbitul prea tare, sculatul brusc din somn, sa mi se umble in lucruri, sa mi se tina contul la:bani, timp, chef, sa mi se repete de jdemii de ori acelasi lucru in speranta ca ma voi lasa convinsa si muuulte altele. Cum sunt? usor de scos din sarite. Ce am in suflet: spatii nedefragmentate. Ce consider ca am nevoie: sa fiu luata exact asa cum sunt. Ce nu trebuie sa mi se faca: incercarea de a ma schimba. Ce nu trebuie sa imi ceri: TIMP si INCREDERE;

Serchuieshte


Impartzeala blogului

Aaaah...

Aboneaza-te la capodopere


Vizitez...

Statussus

Musafiri:380.084
Capodopere:377
Bucati bagari in seama:2.285

Mai vechi

 • Sah Eu mut o zi alba, El muta o zi neagra. Eu inaintez un vis, El mi-l ia la razboi. El imi ataca plamanii, Eu ma gandesc un an la spital, Fac o combinatie stralucita Si-i castig o zi neagra. El muta o nenorocire Si ma ameninta cu cancerul (Care merge deocamdata in forma de cruce) Dar eu ii pun in fata o carte Si-l silesc sa se retraga. Ii mai castig cateva piese, Dar,uite,jumatate din viata mea E scoasa pe margine. - O sa-ti dau sah si-ti pierzi optimismul, Imi spune el. - Nu-i nimic, glumesc eu, Fac rocada sentimentelor. In spatele meu sotia, copiii, Soarele, luna si ceilalti chibiti Tremura pentru orice miscare a mea. Eu imi aprind o tigara Si continui partida. Fără punctuatie - Care apropie oamenii, ai spus? Nu stiu - parca-as vrea să-ti ghicesc în talpa. - Poate în palma. - Eu nu ghicesc decât în talpa. - Ce semn de punctuatie? - Nimic, adica pune un numar. Ce numar porti la pantofi? - 36. - Foarte bine, 36 mă inspira. Oricum, e un numar cistigator - Imi place cum inchizi tu ochii. Atunci când inchid ochii, plutesc. Adiacente Adiacentele la ce-am de spus Erau acolo si acuma nu-s, Ia-le de unde nu-s, adiacente, Căci nici în gusile fosforescente Nu mai gasesti nimic de luat, de pus. Visul mi-e plin de oarba cutezanta Cu care musca greul din distanta, Greul pamintului, pe sub pământ. Si tot aduna rime si aluzii Ca intimplarile la coltul buzii, Fumind tigara si-afumind un gând.
powered by
www.ABlog.ro
Termeni si Conditii de Utilizare